top of page
Zoeken
Margo Snoek

Nooit meer moe...

'Om 9.00 uur ben ik al moe, en dan moet de dag nog beginnen' of 'ik ga om 21.30 naar bed, maar ben nog steeds kapot'. Hieronder vind je tips voor meer energie tijdens die lange zomeravonden.


We zijn massaal moe, onder meer doordat we altijd 'aan' staan. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal Nederlanders dat zich altijd moe voelt tussen 2007 en 2018 is gestegen van 8 naar 17 procent. Twee op de tien mensen zeggen tegen een burn-out aan te zetten. Dat zijn schrikbarende cijfers. Veel mensen die zich vermoeid voelen, hebben het gevoel continu iets te moeten.


Er is toch helemaal niets mis met veel doen, zou je zeggen? Nee, dat klopt! Zeker in de zomerperiode niet, waarin we vaak meer energie hebben. Je lichaam kan best wat aan, als je lekker in je vel zit. Maar als dat niet zo is, is het een flinke uitdaging. Ook in de natuur gaat ons lichaam in de stressmodus als er gevaar dreigt. Een natuurlijke reactie wanneer er gevaar dreigt en we worden aangevallen door een tijger. Nu is die kans gelukkig niet zo groot, maar het lichaam ervaart geen verschil: door een tijger worden aangevallen of een stressreactie vanwege die belangrijke meeting. In beide gevallen wordt je sympatische zenuwstel actief. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling schiet omhoog, er komt spanning in je spieren. Het lichaam maakt zich klaar om zich te verdedigen of weg te rennen, net wat het slimste is op dat moment. Of hoe het leven jou geconditioneerd heeft, in de fight, flight of freeze modus. In het geval van een tijger zou ik het wel weten ;-).


Na die alertheid is het de bedoeling dat ons parasympatische zenuwstel het overneemt en voor rust en ontspanning zorgt in het lichaam. En daar gaat het vaak mis, want in een wereld waarin zoveel prikkels zijn, leven veel mensen continu in standje stress. Die belangrijke presentatie voor werk, dat familie-etentje, het nieuws, een druk station, de kantoortuin met te hard bellende collega’s. Zeker nu zoveel mensen weer terug naar kantoor mogen. De helft achter de laptop, de andere helft in de meeting room. Dat hybride werken is nog niet zo gemakkelijk. En het kost energie.


Dit zie ik bij zoveel cliënten. Ze komen binnen en ervaren zelf helemaal niet zoveel stress. ‘Het gaat best prima, ik kan alle ballen hooghouden. Ja, ik ben af en toe moe.’ Totdat ik een paar simpele vragen stel.

Hoe weet je of je zelf teveel 'aan' staat:

✨ Voel je je onrustig op momenten dat je opeens niets hoeft te doen?

✨ Heb je het gevoel gejaagd te zijn?

✨ Ben je snel geïrriteerd?

✨ Heb je het gevoel geleefd te worden?

✨ Heb je moeite met inslapen of doorslapen?


Ons lichaam heeft al na 45 minuten vergaderen een pauze nodig. Dan is de focus eruit en moeten we bewegen, wat drinken halen. Ont-spannen. Wie doet dat? He-le-maal niemand!


Waarom luisteren we zo slecht naar onszelf?

Als je in de overlevingsstand staat, maak je vaak keuzes op de korte termijn. Als ik nu 'even' dit afmaak, dan kan ik vanavond ontspannen. 's Avonds zijn er dan weer andere dingen die belangrijker zijn. Op je telefoon scrollen, werken, naar Netflix kijken, waardoor het lichaam nog steeds niet kan ontspannen. Terwijl het daar zoveel behoefte aan heeft.

Wil jij dat anders? Ik reik je tools aan om te leren luisteren naar je lichaam. Door vaker een pauze te nemen, een wandeling in de natuur te maken, rustig te liggen zonder iets te hoeven. Echt 'uit' gaan. Hierdoor houdt je meer energie over, de energieke versie van jezelf.


Wil jij meer rust en focus? Boek dan een intake.


.














238 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page